Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008

Ονειρο καλοκαιρινης νυχτας ...

IMG_5220 copy

Με τη παρασταση που δωσαμε με τη θεατρικη ομαδα του σχολειου στα Τροφωνια κλεισαμε μια ευχαριστη διαδρομη πεντε συνολικα παραστασεων και αμετρητων ωρων προβας. Φτασαμε ως τη Λαμια οπου κερδισαμε το πρωτο βραβειο στου Μαθητικους Αγωνες και αν παιζαμε τραγωδια θα πηγαιναμε στους Πανελληνιους στη Θεσσαλονικη.
Παρακατω διαβαστε τη συνεντευξη της σκηνοθετιδας μας Ποπης Νικητα ...

-Υπήρξε ανταπόκριση από τους μαθητές στην πρωτοβουλία της θεατρικής ομάδας και τι τους προσφέρει η ενασχόληση με το θέατρο, κ. Νικήτα;
Θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς πόσοι μαθητές υπάρχουν σε ένα σχολείο και πόσοι τελικά έρχονται να παίξουν σε μια παράσταση. Το εντυπωσιακό όμως είναι οτι οι μαθητές που ήρθαν για να παίξουν ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένοι για το τι ήρθαν να κανουν, ήταν πολύ συνεργάσιμοι , δεκτικοί και είχαν μια ωριμότητα που πολλοί ενήλικοι θα ζήλευαν. Για το τι μπορεί να προσφέρει η ενασχόληση με το θέατρο και γενικότερα με την οποιαδήποτε μορφή τέχνης και έκφρασης στους μαθητές καλύτερα να το πουν οι ίδιοι οι οποίοι απαντούν με ειλικρίνεια και χωρίς τυποποιημένα κλισέ. Τα οφέλη γενικότερα είναι η δυνατότητα έκφρασης, δημιουργικότητας, ψυχοσυναισθηματικής καλλιέργειας, ελευθερίας, ομαδικότητας, γνώσης και εξέλιξη της προσωπικότητάς τους.IMG_5170 copy

-Υπάρχει ταλέντο στους νεαρούς μαθητές;
Πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζουμε και ειδικά όταν συνδυάζεται με καλή διάθεση, η οποία στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε έντονη.

-Πώς επιλέξατε το έργο;
Το έργο ουσιαστικά επιλέχθηκε απο τους ίδιους τους μαθητές. Υπήρξαν τρεις προτάσεις, συζητήσαμε μαζί τα υπέρ και τα κατά της καθεμιάς και έπειτα ψήφισε η ίδια η ομάδα.

-Πόσος χρόνος χρειάζεται για μια άρτια σχολική θεατρική παράσταση; Υπάρχει αυτός ο χρόνος στα παιδιά στην εποχή των φροντιστηρίων;
Ο χρόνος είναι σχετικός, εξαρτάται από το έργο και από την ομάδα, κατά πόσο δουλεύει ουσιαστικά. Για μια σχολική παράσταση όπου οι μαθητές έχουν ελάχιστο χρόνο ελεύθερο στην καθημερινότητά τους χρειάζονται τέσσερις με πέντε μήνες περίπου. Τα παιδιά σίγουρα δεν έχουν χρόνο στην εποχή των φροντιστηρίων και είναι πολύ πιεσμένα.

IMG_4992 copy

-Ποιές παραστάσεις θα δώσετε φέτος;Ακόμα δεν ξέρω, το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουμε κάτι και φέτος.

-Υπάρχει στην επαρχία θεατρική παιδεία; Πώς φαντάζεστε ένα σχολείο που να παρέχει εκτός από εκπαίδευση και καλλιέργεια στους μαθητές;

Δεν υπάρχει στην Ελλάδα γενικότερα θεατρική παιδεία, όχι μόνο στην επαρχία . Τώρα για το πώς θα έπρεπε εκτός από την εκπαίδευση στα σχολεία να υπάρχει και καλλιέργεια είναι ένα μεγάλο θέμα, μια τεράστια συζήτηση.

-Θέλετε να προσθέσετε κάτι;
Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι τα παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες απ' ό,τι πιστεύουμε και θα έπρεπε να τα παρακινούμε και γονείς και εκπαιδευτικοί για τέτοιου είδους δραστηριότητες . Τέλος, να ευχαριστήσουμε όλα τα παιδιά που έδωσαν πέντε υπέροχες παραστάσεις και κέρδισαν με την αξία τους το 1ο βραβείο στους 14ους Πανελλήνιους Μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες τον Μάρτιο του 2008.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε αλάνια!