Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008

Η ελληνική δημιουργία στη «δίνη» ... της ποσόστωσης

dsdfsdfsdfsdfsdfsdfsfydfgumdty

Η απόφαση του διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δ. Εϊπίδη, να αποκλείσει περίπου 50 ελληνικές ταινίες από όλα τα τμήματα της διοργάνωσης προκάλεσε την εύλογη οργή των δημιουργών. Εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν μέσω κοινής επιστολής. Η στάση, ωστόσο, του διευθυντή στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ενόψει της έναρξης της διοργάνωσης «ξεχείλισε» το «ποτήρι» της οργής

Στην επιστολή σημειώνεται ότι «σε μια χώρα που η παραγωγή των ταινιών ντοκιμαντέρ γίνεται με ελάχιστα μέσα, παρατηρείται το φαινόμενο, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που οργανώνει την πιο μεγάλη εκδήλωση για τον κινηματογράφο να υιοθετεί απόλυτα επιθετικό ρόλο απέναντι στο Ελληνικό ντοκιμαντέρ (...) Στην εποχή της απόλυτης κρίσης ιδεών, θεσμών, νοημάτων ο δ/ντής του φεστιβάλ αγνοεί και στην ουσία ακυρώνει την πλειοψηφία των γνωματεύσεων της "γνωμοδοτικής" επιτροπής, την οποία ο ίδιος όρισε (...) Χωρίς κανένα πρόσχημα (...) κόβει από όλα τα προγράμματα του Φεστιβάλ, Διεθνές, Πανόραμα κλπ. μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής».

Ταυτόχρονα, ενώ αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός ταινιών που θα προβληθούν στο φεστιβάλ συγκριτικά με πέρυσι, υπάρχει «σαφής μείωση» των ελληνικών: Αύξηση των ξένων ταινιών κατά 70 έναντι μείωσης των ελληνικών κατά 48. Αυτό έχει και μία «παράπλευρη απώλεια»: Η νομοθεσία υποχρεώνει τους δημιουργούς να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, για να διεκδικήσουν και τα Κρατικά Βραβεία κινηματογράφου. Αρα, ο διευθυντής του Φεστιβάλ αποφασίζει «για την οριστική απόρριψη των ταινιών ντοκιμαντέρ από τα Κρατικά βραβεία». Αυτό το «παράλογο σχήμα παγιδεύει την ελληνική ταινία και λειτουργεί απολύτως αντιδημοκρατικά».

Διαπιστώνεται «στροφή» του φεστιβάλ «στις τηλεοπτικές παραγωγές - ρεπορτάζ». «Περίπου 80 τηλεοπτικά επεισόδια - δημοσιογραφικά ρεπορτάζ προβλήθηκαν πέρσι», ενώ, τα τελευταία χρόνια, τα κεντρικά αφιερώματα γίνονται σε δημοσιογράφους της τηλεόρασης. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πρέπει «να κάνει το απολύτως αυτονόητο»: «Να φιλοξενεί τα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής κάθε έτους και να λειτουργεί ως ένα υγιές φόρουμ ανταλλαγής ιδεών, τεχνικών προσεγγίσεων, θεματολογίας κλπ. Να ενισχύει έτσι τα κίνητρα και τη δημιουργικότητα της ελληνικής παραγωγής. Οχι να συμβάλλει με λογικές προγραφών στην περιθωριοποίησή της».

Διαβαστε περισσοτερα για τον αποκλεισμο 50 Ελληνικων παραγωγων και την ανακοινωση που εξεδωσαν οι δημιουργοι τους στον Κυριακατικο Ριζοσπαστη ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: