Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2007

Με την απλή «μέθοδο των τριών»...


Στο σημερινο αρθρο του στο Ριζοσπαστη ο Νικος Μπογιοπουλος σχολιαζει το ποσο που διατιθεται απο τον προυπολογισμο για την παιδεια.


Αξιοσημειωτα...


  • Τη στιγμη που 300 οικογενειες εφοπλιστων, μεγαλοβιομηχανων, εργολαβων και αλλων πλουτοκρατων εχουν καθαρα κερδη 9 δισ. ευρω το ποσο που προσφερεται στη παιδεια ειναι μολις 6,8 δισ. ευρω δηλαδη μονο το 3,4% !!!

  • Η Ελλαδα κατατασεται στην 85η θεση της παγκοσμιας καταταξης για την παιδεια !!!

Γραφει ο Νικος Μπογιοπουλος...


Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε για το 2008 ο κ. Αλογοσκούφης, το ποσό που διατίθεται για την Παιδεία είναι, σε απόλυτους αριθμούς, ύψους 6,8 δισ. ευρώ.
Αυτά είναι τα λεφτά που «προσφέρει» το ελληνικό κράτος για τη μόρφωση των παιδιών του. Τόσα προϋπολόγισε η ΝΔ, τόσα «προαιρούνται» ο κ. Καραμανλής, η κυρία Γιαννάκου και ο διάδοχός της κ. Στυλιανίδης.
***
Λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ολοκληρωμένα στοιχεία για την κερδοφορία που σημείωσαν την περασμένη χρονιά οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες.
Τι προκύπτει;
Οτι μέσα σε έναν και μόνο χρόνο, τα καθαρά κέρδη που αποκόμισαν 300 οικογένειες μεγαλοβιομηχάνων, τραπεζιτών, εργολάβων, εφοπλιστών και ραντιέρηδων έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ!
***
Ας κάνουμε τη σύγκριση των μεγεθών:
Στην Ελλάδα του Καραμανλή, του Παπανδρέου (και του Βενιζέλου), του Καρατζαφέρη, του Ανθιμου και του εισαγγελέα Σανιδά,
σε 300 οικογένειες χρυσοκάνθαρων
αναλογούν περισσότερα χρήματα
απ' όσα αναλογούν για τις σπουδές και τη μόρφωση του 1,5 εκατομμυρίου παιδιών του ελληνικού λαού που (σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία) φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση!
***
Με την απλή «μέθοδο των τριών» προκύπτει ότι:
Το κράτος τους, όταν παρέχει ετησίως το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή των καθαρών κερδών ανά πλουτοκράτη εισηγμένο στη Σοφοκλέους, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την Παιδεία περιορίζεται στο ποσό των 4,5 χιλιάδων ευρώ ανά μαθητή...
Θα το επαναλάβουμε:
Η πολιτική τους, για μερικές εκατοντάδες «προνομιούχους», εξασφαλίζει ετησίως καθαρά κέρδη ύψους 9 δισ. ευρώ.
Για το 1,5 εκατομμύριο των μαθητών (και χωρίς να προστίθενται οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) «εξασφαλίζει» μόλις το 3,4% του προϋπολογισμού και τα ψίχουλα των 6,8 δισ. ευρώ.
Τουτέστιν:
Τα λεφτά που μαζεύει κάθε χρόνο η ολιγαρχία των μερικών εκατοντάδων χρυσοκάνθαρων αυτού του τόπου είναι κατά 32% περισσότερα απ' όσα παρέχει ο προϋπολογισμός του κράτους για να μορφωθούν τα εκατομμύρια παιδιά των λαϊκών οικογενειών!
***
Αυτή είναι η πολιτική τους, που ενώ γεννά αμύθητο πλούτο για μια χούφτα πλουτοκράτες, την ίδια ώρα φέρνει την Ελλάδα στην ...85η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των δαπανών για την Παιδεία.
***
Εν ολίγοις: Δεν πρόκειται για ένα απλό πρόβλημα αριθμητικής. Πρόκειται για εξόχως πολιτικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: