Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2007

Mη ρητορικα ερωτηματα...

  • Ποια ειναι η γνωμη σας για τον Ι. Σταλιν;
  • Για ποιο λογο ανατραπηκε η ΕΣΣΔ;
  • Τι πιστευετε για τη Βορεια Κορεα;
  • Ποια η γνωμη σας για τον Ν. Ζαχαριαδη;

18 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Δεν ξερω,δεν απαντω!!!

Αταίριαστος είπε...

1. Παλιοχαρακτήρας. Μάλλον φταίει η θεολογική του εκπαίδευση.
2. Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Μία ονομασία, τέσσερα ψέματα. Δεν ήταν ούτε ένωση ούτε σοβιετική ούτε σοσιαλιστική ούτε δημοκρατία. Το είπε ο Καστοριάδης.
3. Ωραία χώρα αρκεί να μη χρειαστεί να μείνω ποτέ εκεί. Κι εκείνος ο Κιμ Ιλ Γιούνγκ και γαμώ τα παλικάρια αρκεί να μην χρειαστεί να με κυβερνήσει.

Ερυθρός είπε...

1. Κομμουνιστής ηγέτης, ο καλύτερος για τις δοσμένες συνθήκες, όπως και ο Ροβεσπιέρος για την γαλλική επανάσταση. Τρομοκρατούν και οι δύο. Ο Στάλιν γύρω στο '50 έβαλε μπροστά την κατάργηση της χρηματικής συναλλαγής και εισηγήθηκε την 5ωη ημερήσια εργασία (ήταν 7ωρη στην ΕΣΣΔ).
2.α. Εγγενή προβλήματα. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα στελέχη που ανήλθαν και αντικατέστησαν το πλήθος των νεκρών συντρόφων λόγω του πολέμου ανέπτυξαν καριερισμό και είναι ένα από τα σημεία εκείνα που αξίζει να μελετήσουμε περισσότερο σε σχέση με το πώς και γιατί αναπτύχθηκε αυτή η νοοτροπία. Μετά την λεγόμενη αποσταλινοποίηση εισήχθησαν όροι και στοιχεία της καπιταλιστικής οικονομίας που διαρκώς δυνάμωναν. β) ανοιχτή προδοσία της περιόδου Γκορμπατσώφ (ο ίδιος είχε παραδεχτεί σε τούρκικο πανεπιστήμιο ότι είχε στόχο την διάλυση της χώρας και του συστήματος. Το παραδέχτηκε κα ο Σεβαρτνάντζε). γ) σαμποτάζ στην οικονομική υποδομή της ΕΣΣΔ (υπάρχουν αρκετές εκθέσεις δυτικών υπηρεσιών που το αποδεικνύουν) δ) υπερβολική εμπιστοσύνη των κομμουνιστών στον υπόλοιπο κόσμο -για ποικίλους λόγους- για το τί γινόταν εκεί. Έλειψε έτσι το στοιχείο της κριτικής.
3. Άγνωστο πόσ θα αντέξει ακόμη. Συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία με τον σοσιαλισμό. Η απομόνωσή της -αναγκαστική σχεδόν, σαν την Κούβα ή και χειρότερα- πιθανώς θα την οδηγήσει σε περιπέτειες Η ένωση με τη Νότια Κορέα θα σημάνει σοσιαλισμό στην ενιαία Κορέα ή καπιταλισμό; Αν κρίνουμε από τις συνθήκες στην περιοχή...αλλά ας μην προτρέχουμε. Υπάρχει και ο λαϊκός παράγοντας και ένα γερό νοτιοκορεάτικο λαϊκό κίνημα.

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

1. Στεραίωσε την ΕΣΣΔ, ξεχαρβάλωσε το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα (λεπτομέρειες εν καιρώ).
2. Για τρεις λόγους:
Νικήτα Σεργκέγιεβιτς Χρουτσώφ.
κι άλλους τρεις:
Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ (το "παιδί" του).
3. "Λαϊκή" (;) Δημοκρατία Κορέας είναι εκείνο το θεοκρατικό κράτος που υμνούν το θεό Κιμ Ιλ Σουγκ και τον προφήτη του Κιμ Γιουγκ Ιλ; Ποια η σχέση του με το σοσιλαισμό όπως τον περιγράφουν ο Μαρξ κι ο Λένιν;

Ανώνυμος είπε...

@Αμετανόητε, κάποια αντίρρηση έχω για την Κορέα. Όχι ότι την θεωρώ πρότυπο. Απλά, ας έχουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Δεν αντιλέγω ότι και αυτά που λες δεν γίνονται, αλλά σε οικονομικό-κοινωνικό πεδίο είναι το θέμα τί κάνουν εκεί.

ttsok είπε...

1) Καλή
2) Κατέρρευσε, με δύο ρ. Άσε που δεν κατέρρευσε ...
3) Δεδομένου των καταστάσεων, της κολεκτιβοποίησης στη βάση της κολχόζνικης ιδιοκτησίας και του κλίματος της περιοχής, δεν ξέρω τί να πιστέψω.

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ Ερυθρός:

Αγαπημένε μου σύντροφε. Εξακολουθώ να ισχυρίζομαι πως μια κοινωνία που υμνεί "θεούς" και "προφήτες" αποκλείεται να είναι σοσιαλιστική ό,τι κι αν λένε οι οικονομικοί - κοινωνικοί της δείκτες (οι οποίοι δε μου φαίνονται και παράδειγμα προς μίμηση).
Και μη πει κανείς πως κι αλλού υπήρξαν προσωπολατρείες. Γιατί θα απαντήσω πως άλλο έμας (υπερβολικός μερικές φορές) θαυμασμός στις ικανότητες ενός ηγέτη κι άλλο η επιπέδου προσευχής αναφορά στη δυναστεία "επαναστατών" ηγετών. Μεταξύ μας ποτέ δεν χώνεψα τον "ασιατικό δρόμο" προς τον σοσιαλισμό.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό μη την προσωπολατρεία ισχύει σε έναν βαθμό και πάντα έχει να κάνει με τις εθνικές ιδιαιτερότητες. Ενδεχομένως π.χ. και ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα να φαινόταν υπανάπτυκτος, αλλά το θέμα -για να κριθεί κάποια χώρα- είναι βασικά το ποιός κατέχει τα μέσα παραγωγής και τη δομή της εξουσίας. Πάνω σε αυτό δεν μπορούμε να που΄με πολλά, γιατί έχουμε εικόνα μόνο από τους καπιταλιστές. Είναι άλλο θέμα να ξεπερνιούνται οι αδυναμίες και άλλο ο χαρακτήρας της κοινωνίας. Π.χ. μπορώ να εκλάβω σαν ένδειξη αρνητική για το τί συμβαίνει στην Κορέα (μία είναι η Κορέα :))) )η ταχεία της υποχώρηση σε διάφορα θέματα στις διαπραγματεύσεις. ταχεία υποχώρηση

πρώην είπε...

Είναι ανιστόρητο να κρίνουμε τόσο σημαντικές περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας απομονώνοντας γεγονότα και καταστάσεις που θα μας οδηγήσουν απλώς στα συμπεράσματα που μας βολεύουν. Κάθε ιστορική περίοδος, κάθε ιστορική προσωπικότητα, έχει θετικές κι αρνητικές πλευρές που μόνο αν τις προσεγγίσουμε με σεβασμό και προσοχή θα μπορέσουμε να τις κατανοήσουμε.
Ποιός μπορεί να αρνηθεί ότι οι "εκκαθαρίσεις" δεν ταιριάζουν στον σοσιαλισμό; Ποιός μπορεί να αρνηθεί την τεράστια συνεισφορά του Στάλιν στο στέριωμα του σοσιαλισμού; Αντίφαση; Όχι, αν αναλογιστούμε ότι η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες καταστάσεις που μπορεί να φαίνονται αντιφατικές αλλά είναι στην ουσία το "αναγκαίο κακό" (η το αναγκαίο καλό) για να γραφεί η ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

1. Μεγάλος Δικτάτωρ, ταίριαζε στον καιρό του και τις συνθήκες. Ο Ναπολέων της Οκτωβριανής Επανάστασης..
2. Έκλεισε ο κύκλος της. Για την γενικότερη σημασία του σοβιετικού μοντέλου, πρέπει να περιμένουμε λίγα χρόνια ακόμα. Ο Οκτώβρης όμως δεν τέλειωσε..
3. Απολίθωμα.
4. μεγάλος ηγέτης- μεγάλα λάθη..

αριστερό εξτρέμ είπε...

1. Απαντώ διά του Γιάννη Ρίτσου: «Οταν λείπει από το τραπέζι μας το ψωμί κι από το στρώμα μας τ' όνειρο κι απ' το δώμα μας το λυχνάρι είναι ο Στάλιν που ανάβει τα μεγάλα ηλεκτρικά στον ορίζοντα κι ακούμε κάτω από τα τούνελ της νύχτας τη βοή των τραίνων που μεταφέρουν λάδι και ψωμί και κάρβουνο στους πεινασμένους».
2. Ανατράπηκε από εκτροχιασμό και ο νοών νοείτο.
3. Άντε και τον λατρεύουν τον Κιμ Ιλ. Εγώ, ως περιηγητής, γιατί πρέπει να ακολουθήσω πρωτόκολλο προσκηνύματος στο άγαλμά του;
4. Εμβληματική ηγετική φυσιογνωμία, ένας σεμνός άνθρωπος, κατηρτισμένος και μια γοητευτική προσωπικότητα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Περιμένω το σύνθημα να ποστάρουμε μαζικά για τον Ζαχαριάδη.

Νίκος Γουδανάκης. είπε...

1. O απόλυτος Κομουνιστής ηγέτης. Αυτός έφτιαξε την ΕΣΣΔ, αυτός κατατρόπωσε τους Φασίστες, μετά τον θάνατο αυτού έπαψε ουσιαστικά ο διεθνιστικός χαρακτήρας της ΣΕ.
2. Ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς η πτώση της ΕΣΣΔ. Ζούμε στα απομεινάρια των ημερών της.
3. Δεν την έχω επισκεφτεί. Προφανώς πρέπει να λύσει το πρόβλημα της πείνας.
4. Ο μεγάλος Κομμουνιστής, πολύ πιο μπροστά από κάθε πίθηκο που παπαγαλίζει Μαρξ και Λένιν. Δυστυχώς είχε άδοξο τέλος. Ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν σε όλα σωστός, εκτός ενός: Έκανε στρατιωτικές γκέλες στον εμφύλιο. Κατά τα άλλα, ωραίος.

Ανώνυμος είπε...

1. Μεγάλος Ηγέτης σαν το Ζαχαριάδη!
2. Το φως του κόσμου!
3. Αν είμουν Ασιάτης θα τη θεωρούσα την πιο κομμουνιστική χώρα μετά το Λάος, ως ευρωπαίος πρέπει να μάθω πολλά ακόμα ...
4. Μεγάλος Ηγέτης σαν τον Στάλιν!

Ανώνυμος είπε...

1.Απ' όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα, σφαγέας μεγαλύτερος και του Χίτλερ. (Γιατί αλήθεια θαυμάζετε τον Στάλιν περισσότερο από τον Λένιν;)
2. Για το λόγο που θα ανατραπεί και κάποτε, και δεν θα αργήσει αυτό, μιας άλλης μεγάλης ένωσης. ΗΠΑ
3.Κανένα σχόλιο, γιατί δεν γνωρίζω τίποτα για αυτή τη χώρα.
4. Μάλλον θετικά τα σχόλιά μου. Με δυο λέξεις δεν μπορώ να πω, αλλά ούτε και με πολλές. Άλλωστε ακόμα οι απόψεις είναι συγκεχυμένες. Περιμένουμε ακόμα τους έγκριτους ιστορικούς.

laiko stroma είπε...

Πολύ σύντομα και χωρίς να κόβω το χέρι μου

1. Δεν θα αναλύσω την άποψή μου (μακροσκελής γαρ), πάντως νομίζω ότι είμαι "κριτικός σταλινικός".

2. Από εσωτερικές αιτίες: οικονομική αναποτελεσματικότητα, κυρίως, δεν ανέπτυξε παραγωγικότητα υπέρτερη του καπιταλισμού.
Από εξωτερικές: ιμπεριαλιστική περικύκλωση και υπονόμευση (τα λέει όλα)
Πιστεύω, ότι, ευτυχώς ή δυστυχώς στέκει και ο όρος "κατάρρευση".
Εγώ χρησιμοποίώ συνήθως τον όρο αντεπανάσταση, που μου φαίνεται πιο πλήρης.

3. Στεναχωριέμαι

4. Ηγέτης ολκής, αλλά με πολλές παραξενιές και παραπτώματα στον τομέα της εσωκομματικής δημοκρατίας.

radiocollectiva είπε...

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!!!
Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΗΝ ΩΡΙΜΑΣΝΗ....

ΣΤΑΛΙΝ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ.....

gogos είπε...

1. Ο καταλληλοτερος για την εποχη του και τη θεση του. Εκφραστης των συγκεκριμενων συσχετισμων που ισχυαν εκεινη τη στιγμη στο ΚΚμπ.
2. Τεραστιο αλμα στην ανθρωπινη ιστορια, οι λογοι της ανατροπης της πολυτιμο διδαγμα για τις επομενες προσπαθειες.
3. Ελαχιστα γνωστα στοιχεια ωστε να εχω εμπεριστατωμενη αποψη.
4. Ισχυει περιπου ότι και στο 1, αν και οχι αντιστοιχης εμβελειας προσωπικοτητα. Συνεπης κομμουνιστης ως το τελος.

Σκετος είπε...

1 Μετα την Ντολι το κλονο-προβατακι
τον θειο Σταλιν θα αναστησουμε ξανα

2 Και μαζι με την βοηθεια του Σταλιν θα ξανα-ανεμισει η κατακοκκινη σημαια στον ουρανο της Μοσχας

3 Δεν φτανει το 'κομμουνιστικο περιβλημα' θελει και κομμουνιστικη ουσια αν ακι δεν το βλεπω

4 Ζαχαρη....