Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2007

ΦΦΦ...Φωτια !!!

ΧΙΟΣ...
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, λίγες μέρες μετά τη φωτιά που κατέκαψε πολλά στρέμματα δάσους στο νησί πηρε αποφαση με την οποια παραχωρει δασικη εκταση σε εταιρια για εκμετάλλευση.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δασών Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εξέδωσε πράξη χαρακτηρισμού, σύμφωνα με την οποία 19,5 στρέμματα του περιαστικού δάσους του Βροντάδου Δήμου Ομηρούπολης, στην περιοχή Κλειδού, χαρακτηρίζονται «μη δασική έκταση, μη εμπίπτουσα στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας» και μάλιστα «κατόπιν αιτήσεως της Terra Norma AE»! Η πράξη χαρακτηρισμού είχε εκδοθεί στις 20 του Ιούλη.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ...
Στο νομο Κορινθιας οι καταστροφές αποτιμώνται σε 25.000 καμένα στρέμματα, εκ των οποίων τα 14.000 είναι δασικά και τα υπόλοιπα 11.000 καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εκτάσεις, για τις οποίες, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη γνωστή υπόσχεση περί πλήρους αποκατάστασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκίνησε η αεροφωτογράφηση της περιοχής ενώ μέσα στη βδομάδα θα λήξει η διαδικασία κήρυξης της περιοχής ως αναδασωτέας. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στο Δερβένι Κορινθίας και παρά τις ανάλογες διαβεβαιώσεις τότε, για άμεση αποζημίωση, μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί ούτε 1 ευρώ στους πληγέντες !!!

ΣΑΛΑΜΙΝΑ...
Ενας πνεύμονας πρασίνου, έκτασης 40 στρεμμάτων, στην περιοχή της Φανερωμένης, κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί. Αυτο γιατι η «Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Αθηνών» (ΧΑΝ) παραχώρησε τη χρήση της περιοχής στη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Διορθόδοξο κέντρο» (συμφερόντων Αρχιεπισκοπής Αθηνών) για την κατασκευή κατασκηνώσεων με ...μόνιμες εγκαταστάσεις.
Το «Διορθόδοξο κέντρο», σε συνεργασία με τη νομαρχία Πειραιά, θα «αξιοποιήσει» την περιοχή με οικοδόμηση σειράς κτιρίων, με τίτλο «παιδικές κατασκηνώσεις». Οπως φαίνεται απ' τη σχετική μελέτη, δεν πρόκειται για αναστήλωση της κατασκήνωσης που υπήρχε αλλά, μάλλον, για ...δημιουργία οικισμού, αφού χρειάζεται να κοπεί μεγάλος αριθμός δέντρων. Να σημειώσουμε πως η έκταση είχε παραχωρηθεί το 1936, απ' το υπουργείο Γεωργίας, στην τότε νεοϊδρυθείσα ΧΑΝ, για τους καταστατικούς της σκοπούς με αποκλειστική χρήση στη δημιουργία κατασκήνωσης.


Περισσοτερα στο www.rizospastis.gr .


1 σχόλιο:

Georgia είπε...

kai na htan mono auta... fetos den exei meinei tipota or8io dustuxws...